Van open wifi naar veilige wifi bij bibliotheken: publicroam maakt het eenvoudig

12 oktober 2022
Ga terug

Juist op het moment dat er binnen Huis73 wordt nagedacht over het aanbieden van veilige wifi doet de Koninklijke Bibliotheek een onderzoek. Anne Klop, verantwoordelijk voor de ICT bij Huis73, vulde de vragenlijst in.

‘Dit maakte het voor mij wel heel gemakkelijk,’ vertelt Anne met een lach. ‘Na afloop ontving ik een rapport over veilige wifi in bibliotheken. Daar zat een aanbeveling bij om met publicroam te gaan werken. Als bonus was er een subsidie beschikbaar vanuit het SIDN fonds waardoor we geen aansluitkosten hoefden te betalen. Het gaat natuurlijk ook over geld, dus dit was een mooi instapmoment.’

Huis73 komt voort uit een samenvoeging van Bibliotheek ’s-Hertogenbosch e.o., Muzerije en Bureau Babel. Het is een cultuur-educatief platform voor lezen, leren, talentontwikkeling, creativiteit en burgerschap.

Waarom heeft Huis73 voor publicroam gekozen?

‘We bieden hier cursussen over veilig internetgebruik aan. Eén van de tips die we geven is: maak gebruik van veilige wifi. Het is tegenstrijdig als we dat als organisatie zelf niet aanbieden. Ik moet er niet aan denken dat bezoekers gehackt zouden worden via ons open netwerk.

Ik heb meer informatie opgevraagd bij publicroam en bij enkele organisaties die er al gebruik van maakten. Dat bood me vertrouwen in het product. Een groot voordeel vond ik bovendien dat de implementatie vrij eenvoudig is, omdat de infrastructuur al door publicroam is opgebouwd. Daarnaast was het voor ons belangrijk dat we onze bestaande apparatuur konden blijven gebruiken.’

Bezoekers maken eenmalig een publicroam account aan. Zij gaan daarna automatisch – via een veilige verbinding – online bij deelnemende organisaties. Het gebruik is gratis.

Hoe verliep de overgang?

‘Het is goed om te beseffen dat de frontoffice – met name in het begin – meer vragen van gebruikers zal krijgen. Een goede uitleg over de noodzaak van veilig internet en uitleg over het werken met publicroam, is dan ook belangrijk. Ik heb daarom eerst intern goed overlegd en kennis gedeeld.

Daarna hebben we publicroam geactiveerd, naast het open netwerk. De eerste gebruikers druppelden langzaam binnen, maar de grote meerderheid bleef kiezen voor het gemak van het open netwerk.

Luchtfoto van Huis73 met een rood ballontje met daarop de P van publicroam

In de rustige zomermaanden hebben we het open netwerk weggehaald. Dit was voor onze frontoffice een piekmoment, want veel bezoekers hadden vragen over de nieuwe wifi.

Publicroam had ons voorzien van informatiemateriaal om mensen te helpen met het aanmaken van het account. Een grote groep had hier voldoende aan, maar een enkeling had wat meer begeleiding nodig.’

Aan wie zou je het gebruik van publicroam aanbevelen?

‘In elk geval aan bibliotheken. Je hebt een zorgplicht voor de bezoekers die gebruik maken van internet. Publicroam garandeert een hoge mate van veiligheid en is eenvoudig in gebruik. Bovendien vind ik het mooi dat er een steeds groter netwerk ontstaat van publicroam aanbieders. Daar profiteert iedereen van.

Daarnaast denk ik dat publicroam ook interessant is voor andere publieke ruimten, zoals bijvoorbeeld gemeentes.’

Topografische kaart van Den Bosch met de locaties waar publicroam beschikbaar is.

Heb je tips voor andere bibliotheken?

‘Bied naast publicroam ook eduroam aan. Wij zijn daar in april mee begonnen en ik zou het iedere bibliotheek aanraden. Veel studenten die een studieplek zoeken, zitten op school al op eduroam. Hun apparatuur pakt daardoor automatisch het veilige eduroam netwerk.

Eduroam werkt volgens hetzelfde principe als publicroam, maar is speciaal voor studenten die via hun hogeschool of universiteit een account kunnen aanmaken. Een bibliotheek kan het eduroam netwerk kosteloos openstellen voor bezoekers. Iedere student met een eduroam account maakt daardoor automatisch gebruik van het veilige netwerk.