Het toekomstige 5g-netwerk biedt toegang tot internet met snelheden die vergelijkbaar zijn met wifi. Betekent dit het einde van (gast)wifi?

 

Wat is 5g?

5g is een verzamelnaam voor de vijfde generatie draadloze technieken met hoge datasnelheden. De frequentieruimte voor bedrijfs- en consumententoepassingen met hoge snelheden (3,5 GHz-band) zal in Nederland naar verwachting in 2022 beschikbaar komen voor 5g-aanbieders. Datasnelheden zullen vergelijkbaar zijn met die van de huidige wifi-netwerken. Is (gast)wifi dan niet meer nodig?

Eerst iets over wifi

Wifi zit in de zogenaamde vrije frequentieruimte. Dit betekent dat je het zonder vergunning kunt aanbieden, in eigen beheer. Van oudsher is wifi geoptimaliseerd voor binnenruimten, met hoge datasnelheden voor een groot aantal gelijktijdige gebruikers. Daardoor is het bij uitstek geschikt voor het bieden van indoordekking, tegen relatief lage kosten per m2. Vrijwel elke organisatie heeft dan ook een wifi-netwerk. Primair voor eigen medewerkers. Gasten kunnen er bijna altijd op via een gescheiden netwerk. Dit vergt een klein investering en het draagt bij aan de gastvrijheid omdat het zorgt voor een snelle en betrouwbare verbinding met het internet.

Wifi versus 5g

Wat doe je als 5g komt, ga je dan het gastwifi uitzetten?

Als je wilt dat je bezoekers inpandig dezelfde hoge datasnelheden hebben als 5g, dan moet je er rekening mee houden dat het 5g-signaal minder goed door muren en ramen heen komt (vanwege de hogere frequenties). Je kunt het 5g-signaal dan van buiten naar binnen brengen met extra indoorantennes. Maar als je al wifi hebt, zal een wifi-gastnetwerk in veel gevallen goedkoper zijn.

Wifi heeft een aantal specifieke kenmerken die het onderscheiden van 5g. Zo zit het standaard in alle apparaten (tablet, smartphone, laptop), ook als ze al wat ouder zijn (backwards compatible). Op een indoornetwerk met 5g, werken alleen de nieuwere apparaten. Verder is wifi gratis voor de gebruiker. Die hoeft geen eigen abonnement af te sluiten bij een 5g-operator. Een wifi-netwerk kan in eigen beheer worden opgezet. Dit vermindert de afhankelijkheid van leveranciers. En tenslotte, de investering in een wifi-netwerk zal relatief laag zijn; het is een bewezen technologie die aangeboden wordt in een zeer concurrerende markt.

Uiteindelijk toch 5g?

Een visie die inmiddels breed gedeeld wordt is dat wifi en 5g elkaar gaan aanvullen. Wifi zal inpanding de belangrijkste manier blijven om toegang tot internet te krijgen terwijl 5g in de buitenruimte het meest gebruikt gaat worden. Smartphones kunnen straks eenvoudig roamen tussen de beide netwerken. Dit zien we nu al bij de roamingdiensten eduroam, govroam en publicroam. Gebruikers met een account voor deze roamingdiensten switchen automatische tussen wifi en 4g. Een gebruiker merkt niet eens wanneer zijn apparaat overschakelt. Dergelijke vormen van automatische wifi-roaming zien we terugkomen in verschillende nieuwe draadloze architecturen, waaronder Hotspot 2.0/Passpoint. Kortom, er is straks geen dringende reden om binnen gebouwen over te gaan op 5g.

Conclusie

Als het gaat om indoordekking is de overstap naar 5g met veel onzekerheden omgeven. Wifi lijkt zeker in gebouwen en voor tablets en laptops de manier te blijven om toegang tot internet te krijgen. Buiten, is de verwachting, zal de voorkeur richting 5g gaan. Overigens kunnen wifi en 5g ook prima naast elkaar bestaan.