Ontstaansgeschiedenis

In 2017 hebben Ted Dinklo en Paul Francissen publicroam opgericht op basis van de kansen zie zagen en uit onvrede met de bestaande situatie. Toegang tot internet is essentieel en in de publieke ruimte zijn er veel organisaties die Wifi aanbieden. Vaak is het alleen onduidelijk hoe je op het Wifi komt en als je toegang krijgt, dan is de verbinding vaak onveilig. Ook moet je overal weer op zoek naar hoe je eigenlijk online gaat. Geregeld krijg je ook alleen maar toegang als je je gegevens en data achterlaat.

In het onderwijs met eduroam en bij de overheid met govroam zijn er prima voorbeelden dat het anders kan. Je maakt één keer een account aan en gaat daarna overal veilig en automatisch online waar deze diensten beschikbaar zijn.

Deze ervaring willen Paul en Ted naar iedereen brengen en daarom hebben zij publicroam opgericht. Zij willen een beweging opzetten om alle publieke wifi-netwerken met elkaar te verbinden, zodat je met één account overal veilige toegang krijgt tot internet. En daarmee wil publicroam de grootste wolk van verbonden veilige wifi-netwerken creëren. Privacy is daarbij een essentiële bouwsteen. Publicroam verzamelt zo weinig mogelijk data en de data die wordt opgeslagen, wordt zo kort mogelijk bewaard en weggegooid zo snel als dat kan.

Eind 2018 is de dienst gelanceerd op de Haagse Markt in Den Haag. Daarna zijn in de eerste maanden van 2019 de gemeenten Den Haag, Valkenswaard, Heeze – Leende, Cranendonck, Alkmaar, Wassenaar en Voorschoten aangesloten. Ook  het hoogheemraaschap Delfland, het Stedelijk in Amsterdam en eind 2019 is ook de gemeente Amsterdam aangesloten op publicroam. Er zijn nu meer dan 200 locaties waar publicroam beschikbaar is en het aantal groeit gestaag door.

Ook heeft publicroam al verschillende prijzen gewonnen. Begin 2019 was publicroam runner-up bij de ISOC innovatie awards en in januari 2020 heeft publicroam de privacy – award 2020 gewonnen.