Den Haag lanceert veilig wifi met Publicroam

14 november 2018
Ga terug

Als eerste gemeente biedt Den Haag de nieuwe wifi-dienst publicroam aan. Bezoekers van de Haagse Markt, de grootste warenmarkt van Nederland, kunnen vanaf vandaag gebruik maken van veilig wifi. Woensdag 14 november is de dienst officieel gelanceerd. “Met publicroam gaat iedereen veilig en makkelijk online”, aldus initiatiefnemer Paul Francissen. “Je maakt één keer een gratis account aan en daarna ga je automatisch online overal waar publicroam beschikbaar is.”

Veilig toegang tot WiFi

Publicroam biedt een veilige oplossing om makkelijk op een wifi-gastnetwerk te komen. Bezoekers melden zich één keer aan. Nadat ze het account geactiveerd hebben op hun smartphone, laptop of tablet, gaan ze automatisch online op alle publicroam-locaties.

Het voordeel van publicroam is dat mensen niet meer op openbare wifi netwerken hoeven. Zij zijn daardoor minder kwetsbaar voor aanvallen van hackers die relatief eenvoudig kunnen meeluisteren op openbare wifi netwerken. “Voor elke organisatie die veilige toegang tot wifi serieus neemt, is publicroam een uitstekende toepassing om dit te realiseren’’, zegt Ted Dinklo van publicroam.

Alle panden gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag ondersteunt het veilig gebruik van wifi. De Haagse Markt is dan ook de eerste locatie met publicroam. In de komende maanden gaat de gemeentepublicroam beschikbaar maken in alle eigen panden.

Uitrol publicroam

Publicroam is een vervolg op de diensten eduroam (veilig wifi voor studenten wereldwijd) en govroam (veilig wifi voor ambtenaren via een landelijk dekkend overheidsnetwerk). Publicroam wil een beweging op gang brengen om in heel Nederland veilig en makkelijk toegang tot gastwifi te bieden.

Andere partijen die nu al deelnemen zijn Wigo4it, een cooperatie van de G4 gemeenten op het gebied van informatievoorziening en ECP, het platform voor de informatiesamenleving. In de komende maanden wordt de dienst verder uitgerold naar andere gemeenten en publieksorganisaties zoals musea, ziekenhuizen en bibliotheken.