Geen excuus meer voor onveilig gastwifi

26 maart 2019
Ga terug

Door: Paul Francissen

De meeste wifi-gastnetwerken zijn niet veilig. Als gebruiker ben je daardoor kwetsbaar voor hackers. Tot nu toe kwamen organisaties hier makkelijk mee weg. Maar dat is niet langer zo; nieuwe initiatieven rond wifi-roaming bieden een eenvoudige oplossing voor veilig en gebruiksvriendelijk gastwifi. In Nederland is sinds november 2018 de dienst publicroam beschikbaar. Een laagdrempelige roaming-dienst gebaseerd op open standaarden. Dus geen excuus meer voor onveilig gastwifi!

Veilig wifi was altijd gedoe

Overheden, winkelketens, openbaar vervoer, allemaal bieden ze onveilig gastwifi, via een gedeeld wachtwoord of een captive portal (vinkje voor akkoord). Dat doen ze omdat veilig wifi voor gasten best lastig is; je moet aan elke bezoeker een unieke gebruikersnaam en wachtwoord verstrekken. Een hoop gedoe. Dus nemen de meeste organisaties de onveiligheid voor lief, ten koste van hun bezoekers. Welnu, de opkomst van wifi-roaming brengt daar definitief verandering in.

Wat is wifi-roaming?

Wifi-roaming betekent dat je éénmaal een account aanmaakt en daarna ga je overal, automatisch veilig online. Laptop open en het werkt. Het begon ooit in het onderwijs onder de naam eduroam. Inmiddels is eduroam uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk in ruim 100 landen. Studenten en docenten gaan zo overal veilig op wifi. Een paar jaar geleden werd het concept geïntroduceerd bij de overheid, onder de naam govroam. Inmiddels delen vele honderden overheidsinstanties op die manier hun wifi-netwerken.

Publicroam

Datzelfde concept is nu ook beschikbaar voor het brede publiek, via publicroam. Dit initiatief werd vorig jaar november gelanceerd bij gemeente Den Haag en maakt een gestage groei door. Met publicroam kan élke organisatie zijn gastwifi veilig maken. Met als voordeel dat bezoekers voortaan toegang hebben tot een wolk van veilige wifi-netwerken.

Altijd de beste verbinding

Publicroam ontneemt organisaties de last van ingewikkelde registraties en zorgt dat bezoekers voortaan wél veilig op gastwifi kunnen. Iedere organisatie kan meedoen en de bezoeker kan direct online bij elke deelnemer. Voor bezoekers is het altijd kosteloos.  Zo hebben gebruikers van publicroam automatisch de snelste verbinding; in ziekenhuizen, in musea, in bibliotheken, bij gemeenten, bij deelwerkplekken, etc.

Doe mee!

Wifi-roaming is zo succesvol omdat het veiligheid en gebruiksgemak samenbrengt; na één keer aanmelden ga je overal veilig online. Hoe meer partijen aansluiten, hoe groter de wolk van veilige wifi’s waar we allemaal gebruik van kunnen maken. Kijk op https://publicroam.nl voor uitgebreide informatie en hoe je wifi-roaming ook in jouw organisatie kunt inzetten.