Veilig wifi in Amsterdam

18 november 2019
Ga terug

Met ingang van 18 november 2019 biedt Amsterdam op vele plekken in de stad publicroam. Hiermee hebben alle inwoners en bezoekers automatisch toegang tot veilig internet. Amsterdam sluit zich hiermee aan bij een groeiend aantal steden waar openbare wifinetwerken onderling verbonden zijn tot één veilige wifiwolk.

Wethouder Touria Meliani (Digitale stad) kondigde tijdens de lancering op 15 november aan dat Amsterdam start met 50 locaties verdeeld over de stad, waaronder gemeentelijke locaties, buurthuizen en het Stedelijk Museum. Vanaf 1 januari 2020 wordt dat aantal met nog eens ruim 150 locaties uitgebreid, waaronder alle vestigingen van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, diverse markten en sportparken. Gecombineerd met de reeds bestaande publicroam hotspots in de rest van Nederland, kunnen gebruikers zo op vele honderden plekken gebruikmaken van veilig internet.

Olievlek

Voor publicroam is dit een volgende stap in het realiseren van een veilig landelijk wifinetwerk dat zich als een olievlek over Nederland aan het verspreiden is. Paul Francissen, mede-initiatiefnemer van Publicroam: “Met slechts een geringe investering kan elk bestaand wifinetwerk aansluiten op publicroam: van stadhuis tot buurtcafé en van ziekenhuis tot flexwerk- en vergadercentrum. Omdat de overgang van het ene naar het andere netwerk naadloos verloopt, ervaren gebruikers het als één grote wifiwolk waarbinnen ze veilig internetgebruik hebben. Het is dan ook de meest eenvoudige manier om veilig wifi in een stad te realiseren.”

Privacyproof bescherming tegen hackers

Nederlanders maken buitenshuis veel gebruik van gratis wifi. Vaak is er sprake van een onveilige verbinding die eenvoudig is te hacken, met als risico dat persoonlijke gegevens op straat komen te liggen. Publicroam biedt de best mogelijke bescherming tegen hackers. Gebruikers maken éénmalig een persoonlijk account aan, waarna hun laptop, tablet of telefoon automatisch een veilige verbinding maakt met bij publicroam aangesloten wifinetwerken, terwijl hun privacy blijft gewaarborgd.

Geschikt voor alle aanbieders

Publicroam werkt volgens dezelfde principes als govroam (wifinetwerk voor ambtenaren) en eduroam (wifinetwerk voor docenten en studenten), maar met als belangrijk verschil dat het bedoeld is voor alle aanbieders van openbare wifinetwerken. Door publicroam in te zetten als ‘portier’ tot hun wifinetwerk hebben aanbieders niet de rompslomp van een ingewikkelde accountregistratie, terwijl ze hun gebruikers wel veilig en gratis internetgebruik kunnen aanbieden en tegelijkertijd aan de AVG voldoen.

Behalve in de gemeente Amsterdam is publicroam inmiddels op diverse locaties in Nederland beschikbaar, waaronder Alkmaar, Den Haag, Wassenaar, Vlaardingen, Valkenswaard, Heeze, Hoorn en Delft.