Veilig en makkelijk wifi in de bibliotheek

Openbare bibliotheken versterken hun rol in de digitale samenleving. Daar past een ICT-infrastructuur bij met een goed openbaar gastwifi. Publicroam biedt hiervoor een laagdrempelige oplossing.

Veilig en makkelijk verbinden

Publicroam zorgt dat bezoekers van bibliotheken automatisch en veilig verbinden met het gastwifi. Met een solide authenticatie en een goede gegevensbescherming. Zodat bezoekers minder kwetsbaar zijn en hun privacy is gewaarborgd.

Hoe werkt het?

Bezoekers maken één keer een account aan en gaan daarna automatisch online. Zowel bij de openbare bibliotheken als bij andere organisaties die deelnemen aan publicroam, zoals gemeenten, musea, culturele instellingen, sportcentra, etc. Bekijk het filmpje met uitleg

Voordelen van publicroam
  • Gastvrije ontvangst; Gasten melden zich één keer aan en gaan dan overal veilig online, zowel bij bibliotheken als bij andere organisties.
  • Compliance met eisen en regelgeving; Een veilig openbaar wifi-netwerk (o.b.v. WPA2-Enterprise) dat voldoet aan privacy-eisen (AVG)
  • Geen extra inzet van personeel; Accounts worden centraal verstrekt door publicroam. Support wordt centraal geboden.
Vervangt publicroam het bestaande wifi-netwerk?

Nee. Het wifi-netwerk blijft in beheer van de bibliotheek. Publicroam wordt toegevoegd als wifi-roamingdienst. Dat gebeurt op basis van open standaarden waardoor het aansluit op alle gangbare apparatuur. Dus leveranciersonafhankelijk.

Eduroam

Vrijwel alle studenten hebben eduroam. En ook steeds meer scholieren en leerlingen. Openbare bibliotheken kunnen eduroam en publicroam naast elkaar aanbieden. Zo zijn studenten direct verbonden bij binnenkomst. En voor alle anderen is er dan publicroam.

Kosten

Publicroam wordt geleverd op basis van een eenmalige aansluitfee en een vaste all-in abonnementsvergoeding. De hoogte is afhankelijk van het aantal locaties en access points. Gemiddeld bedraagt de abonnementsvergoeding rond € 500,- per jaar voor kleinere bibliotheekorganisaties en rond € 1.500,- per jaar voor grotere bibiotheekorganisaties.

Funding SIDN fonds voor openbare bibliotheken

De eerste 50 openbare bibliotheken die in 2021 besluiten om aan te sluiten op publicroam, kunnen gebruikmaken van een bijdrage vanuit het SIDN fonds. Daarmee wordt de eenmalige aansluitfee van publicroam vergoed en ook de abonnementskosten in het eerste jaar.

Meedoen

Neem contact op met ons via het contactformulier. Of vraag uw netwerkleverancier dat te doen. U kunt ons ook mailen op: info@publicroam.nl.

Meer informatie: veilige wifi bij openbare bibliotheken (Koninklijke Bibliotheek)